Φώτης Παπαφώτης

ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ | ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ | ΑΡΘΡΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ | ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
A+ R A-
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ώρα γιά Μαζικό Αγώνα Ενάντια στην Κατοχή
του Σενέρ Λεβέντ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. <% Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. >

Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν και πολύ αυτά
που θα γράψω σήμερα αγαπητά αδέλφια
Ελληνοκύπριοι. Με συγχωρείτε, αλλά είναι πιά
αναπόφευκτο να γνωστοποιηθούν αυτά. Στο
κάτω-κάτω μοιραζόμαστε αυτό το νησί. Και
πρέπει να ξέρετε και εσείς τι συμβαίνει στην
κατεχόμενη περιοχή
Τετάρτη, 06 Ιούλιος 2011 11:50
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Περισσότερα...

Με αγωνία παρακολουθεί καθένας που ασχολείται με το κυπριακό ζήτημα και κυρίως οι πρόσφυγες τους διαξιφισμούς μεταξύ νομικών, ακαδημαϊκών και πολιτικών κύκλων όσον αφορά το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην επιτροπή των κατεχομένων για το περιουσιακό.

Αμφιλεγόμενη εξακολουθεί να παραμένει για πολλούς τόσο η νομιμότητα της «επιτροπής» όσο και η αποτελεσματικότητά της  ως μέσου ικανοποιητικής θεραπείας, η δε επιχειρηματολογία των αντιπάλων απόψεων εξακολουθεί να συγχύζει –παρά να ξεδιαλύνει– το θολό τοπίο της αντιπαράθεσης. Νομικοί, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί όπως ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Λουκής Λουκαΐδης, ο Χρίστος Κληρίδης, ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Κωσταντής Καντούνας , τα κόμματα και άλλοι διασταυρώνουν συνεχώς τα ξίφη τους καθιστώντας την απόφαση των προσφύγων να αποταθούν ή όχι στην επιτροπή ακόμα πιο προβληματική.

 

Οι πολέμιοι

Κάποιοι επιχειρηματολογούν εναντίον της προσφυγής στην επιτροπή αυτή τονίζοντας ιδιαίτερα –εκτός των άλλων– ότι τυχόν προσφυγή σε αυτήν (που ως επί το πλείστον αποτελείται από Τουρκοκύπριους, δύο ξένους και κανένα Τούρκο υπήκοο) ενισχύει ουσιαστικά την αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους και προωθεί έτσι σταδιακά την προώθηση της παράνομης και παράτυπης (de facto) δημιουργίας και λειτουργίας του σε σταδιακή αναγνώριση (de jure) με τις ανάλογες δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά το θέμα της ουσιαστικής και αποτελεσματικής άσκησης εξουσίας στα κατεχόμενα.

Οι υπέρμαχοι

Σοβαροί νομικοί και όχι μόνο κύκλοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν με πείσμα ότι η επιτροπή είναι καθ’ όλα νόμιμη, αφού η δημιουργία και λειτουργία της εγκρίνεται από απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία την καθορίζει ως μέσο θεραπείας στη διαδικασία προσφυγής για αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Υπενθυμίζουν ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί παράνομο το καθεστώς στα κατεχόμενα και υποτελές όργανο της Τουρκίας και ότι το ΕΔΑΔ προσδιορίζει την επιτροπή ως ένδικο μέσο της κατοχικής δύναμης.

Η προσέγγιση Κουφουδάκη: Προδιαγεγραμμένη αποστολή – αποτελέσματα – καταγγελία

Ο έγκριτος μελετητής του Κυπριακού ελληνοαμερικανός καθηγητής Ευάγγελος Κουφουδάκης, κατά την πρόσφατη περιοδεία του ανά την Αυστραλία, έφερε ενώπιόν μας μια συμπληρωματική των άλλων προσέγγιση του θέματος που προσδίδει νέα διάσταση στο ζήτημα. Ο καθηγητής Κουφουδάκης, που παρακολουθεί ανελλιπώς το Κυπριακό από την εισβολή μέχρι σήμερα και έχει εκδώσει μερικές από τις σοβαρότερες μελέτες γι’ αυτό, επισημαίνει μια ξεχωριστή πτυχή που προβλήματος που απορρέει από τη μέχρι τώρα λειτουργία της επιτροπής.  

Ειδικότερα, θέτει το ερώτημα κατά πόσον η επιτροπή λειτούργησε έως τώρα βάσει των όρων εντολής, δεδομένου ότι σε καμία των περιπτώσεων που προσέφυγαν δεν φαίνεται να υπήρξε ικανοποίηση του τρίτου σκέλους, δηλαδή δεν κατέστη δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος για επιστροφή και αποκατάσταση. Με άλλα λόγια, τίθεται επιπλέον  θέμα επάρκειας και αποτελεσματικότητας της επιτροπής ως ένδικου μέσου που μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία.

Ως επακόλουθο του ερωτήματος του καθηγητή Κουφουδάκη προκύπτει σειρά επιμέρους ερωτημάτων, που χρήζουν διερεύνησης και αποσαφήνισης εκ μέρους των ειδικών οι οποίοι ασχολούναι με το θέμα, με βασικότερα τα εξής:

1.      Όλοι όσοι προσέφυγαν στην επιτροπή των κατεχομένων αρκέστηκαν σε αποζημίωση ή ανταλλαγή παραιτούμενοι από το δικαίωμα αποκατάστασης;

2.      Υπάρχουν περιπτώσεις προσφυγόντων που η μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος της αποκατάστασης, οδήγησε σε προσφυγή στο ΕΔΑΔ όπως προβλέπεται από τη διαδικασία;

3.      Η άρνηση/αδυναμία της επιτροπής να ικανοποιήσει (έστω και σε μία περίπτωση) το τρίτο σκέλος του αιτήματος είναι επαρκής λόγος προσφυγής και καταγγελίας στο ΕΔΑΔ ώστε να αναιρεθεί η εντολή που της ανετέθη;

4.      Ποιοι νομιμοποιούνται να καταγγείλουν στο ΕΔΑΔ την επιτροπή για τον συγκεκριμένο λόγο με αίτημα την κατάργησή της λόγω αποδεδειγμένης ανεπάρκειας/αναποτελεσματικότητας; Κάθε πρόσφυγας; Όσοι προσέφυγαν, δεν αποδέχθηκαν συμβιβασμό και αποχώρησαν; Αποτελεί προϋπόθεση για μια τέτοια καταγγελία να έχουν ακολουθηθεί όλα τα στάδια της προβλεπόμενης από το ΕΔΑΔ διαδικασίας, δηλαδή νομιμοποιούνται μόνο όσοι έφτασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και δεν ικανοποιήθηκαν; Και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;

This entry was posted in Greek reports (Ελληνικά), Ανθρώπινα δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Λαϊκή απόγνωση, Λύση, Περιουσία, Πρόκληση, Πρόσφυγες, Σχόλιο. Bookmark the permalink.

9 Responses to Η Επιτροπή Περιουσιών – Μια άλλη διάσταση του θέματος

 1. Αντώνης Γεωργίου says:

  «Επιτροπή»: Μύθοι και Πραγματικότητες
  Σχετικά με την «Επιτροπή» στα κατεχόμενα επαναλαμβάνουμε ότι
  (α) Το ΕΔΑΔ δεν υποχρεώνει οποιονδήποτε Ε/κ ιδιοκτήτη να πάει στην «Επιτροπή» με σκοπό να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του
  (β) Η σύνδεση ανάμεσα στην λειτουργία της «Επιτροπής» (μέχρι Δεκ 2011) με το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αυθαίρετη και παραπλανητική
  (γ) Η “Επιτροπή” ΔΕΝ είναι Δικαστήριο και ούτε ακολουθεί όσα επιβάλλονται εντός Ε.Ε. σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι αυτό άλλωστε, η λειτουργία της «Επιτροπής» (και η καταφυγή σε αυτή με ό,τι άλλο σχετικό) αντίκεινται προς την Απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση Όραμς.
  Γενικά, ένας ιδιοκτήτης κατεχόμενης περιουσίας (ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος, ενώ ο κάτοχος είναι παράνομος) εφόσον το επιθυμεί μπορεί να θέσει ενώπιον Δικαστηρίου αίτημα για αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του, κάτι σαν “ενοίκιο” επειδή στερήθηκε την ιδιοκτησία του. Στην προκειμένη περίπτωση όμως που είναι και η πραγματικότητα, η “Επιτροπή” προσφέρει ένα ποσό στον ιδιοκτήτη για να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία οριστικά στην Τουρκία. Για την «Επιτροπή», θέματα αποζημίωσης για απώλεια χρήσης ή για αποκατάσταση της περιουσίας στον ιδιοκτήτη, είναι ανύπαρκτα.
  Συγκεκριμένα, από την λειτουργία της “Επιτροπής” το σύνολο των διευθετήσεων παρουσιάζει μιαν πραγματικότητα. Η “Επιτροπή” ΔΕΝ πληρώνει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης στον ιδιοκτήτη επειδή ο ίδιος αυτό μόνο θέλει. Η “Επιτροπή” προσφέρει εκείνο που η ίδια θέλει και συνίσταται σε ένα ποσοστό (γύρω στο 10%) της αξίας της ιδιοκτησίας. Επίσης, η “Επιτροπή” αποδέχεται καλούμενους “δικηγόρους” της “ΤΔΒΚ” (που είναι Τούρκοι ή Τ/κ) και δεν αποδέχεται τους δικηγόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι σε όλη την Ε.Ε. να έχουν νομικό ρόλο ενώπιον της. Για τον ρόλο δικών μας δικηγόρων και τις χρεώσεις και προμήθειες που απαιτούν σε μια τέτοια διαδικασία, επαφίεται στον καθένα να το αξιολογήσει.
  Το πιο κάτω είναι ένα υποθετικό παράδειγμα που εξηγεί με απλό τρόπο μερικές πραγματικότητες. Ένας Ε/κ (με οικονομικά προβλήματα) πάει στην “Επιτροπή” σχετικά με περιουσία του αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, με επιπρόσθετο εκτιμημένο ποσό αποζημίωσης για απώλεια χρήσης 70,000 ευρώ (γύρω στο 7% της αξίας). Η “Επιτροπή” προτείνει 100,000 ευρώ για να αγοράσει την περιουσία από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος οφείλει ήδη 5,000 ευρώ χρεώσεις/έξοδα στον Ε/κ δικηγόρο που συνεργάστηκε με Τ/κ παράνομο δικηγόρο. Εάν ο ιδιοκτήτης αποδεχτεί, πρέπει να του αποκοπούν πρόσθετες χρεώσεις και προμήθειες του ψευδοκράτους π.χ. περιλαμβάνεται χρέωση ΦΠΑ, αν και στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ΦΠΑ. Είτε λοιπόν ο ιδιοκτήτης παίρνει το τελικό ποσό (μετά από όλες τις αποκοπές) των 70,000 ευρώ και χάνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ την περιουσία του, είτε δεν αποδέχεται και συνεχίζει για … το ΕΔΑΔ. Ο Ε/κ δικηγόρος, ο Τ/κ «συνεργάτης» και όλοι γύρω του, τον συμβουλεύουν να αποδεχτεί και απαιτούν όσα τους χρωστά! Ο ιδιοκτήτης είτε αποσύρεται από την «Επιτροπή» για να διατηρήσει την περιουσία του (αλλά πρέπει να πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ με την οικονομική του κατάσταση να χειροτερεύει), είτε επιμένει να συνεχιστεί η διαδικασία στο “Ανώτατο Δικαστήριο” του ψευδοκράτους και μετά στο ΕΔΑΔ με την προσδοκία ότι, μετά από 20 περίπου χρόνια θα του αποδοθεί αποζημίωση 100,000 ευρώ για την απώλεια χρήσης.
  Η άποψη ότι ένας Ε/κ με οικονομικό πρόβλημα θα μπορέσει να αντέξει όλη αυτή την διαδικασία (χρεώσεις, πιέσεις, χαμένος χρόνος) και θα παραμείνει προσανατολισμένος και άκαμπτος στην επιδίωξη της αποζημίωσης για απώλεια χρήσης στο τέλος των 20 χρόνων, είναι εκτός πραγματικότητας. Από την άλλη, το ισχυρό κίνητρο ΟΛΩΝ των άλλων (μεσάζοντες, εκτιμητές, δικηγόροι κ.ά.) συγκλίνει στην αποδοχή του ποσού της «Επιτροπής». Στο τέλος θα γίνει εκείνο για το οποίο έγινε η “Επιτροπή”: θα ξεπαστρέψει οριστικά σημαντικό αριθμό Ε/κ περιουσιών με το ελάχιστο οικονομικό κόστος για την Τουρκία.
  Κώστας Μαυρίδης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 2. Ιωάννα Οικονομίδου says:

  Αλώβητοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση Δημόπουλος κ.α. v. Τουρκίας (2010) αποφάσισε ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται. Ανεγνώρισε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και ότι η «Eπιτροπή Περιουσιών» δεν είναι όργανο του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας. Όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την στέρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους σε βάρος της Τουρκίας κατά παράβαση του Άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν υποχρέωση σύμφωνα με την Απόφαση Δημόπουλος να προσφύγουν στην ούτω καλούμενη «Eπιτροπή Περιουσιών» σαν προϋπόθεση. Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται σε τελική ανάλυση να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων εκτοπισμένων, δεν υποχρεούνται να κάνουν οτιδήποτε και σε καμία περίπτωση δεν χάνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους. Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζουν ένα και μοναδικό τίτλο. Τον τίτλο που εκδίδει το κτηματολόγιο Κύπρου. Παραβίαση του τίτλου αυτού λόγω παράνομης κατοχής συνεπάγεται κατά το Κυπριακό Δίκαιο, καταβολή αποζημιώσεων και έκδοση Διατάγματος από το Αρμόδιο Κυπριακό Δικαστήριο. Όπως αποφασίστηκε στην Αποστολίδης v. Οrams (2009) η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς ο μύθος ο οποίος καλλιεργείται ότι όσοι δεν προσφύγουν στην «Eπιτροπή Περιουσιών», χάνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους πρέπει να σταματήσει γιατί αποτελεί μέρος της τούρκικής προπαγάνδας. Αντίθετα όσοι προσφύγουν σε αυτή την «Επιτροπή» είναι αυτοί που με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους. Η «Eπιτροπή Περιουσιών» είναι μια ρατσιστική «Επιτροπή» η οποία έχει σαν δεδηλωμένο στόχο την δήμευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών για να επιτευχθεί το πληθυσμιακό και περιουσιακό ξεκαθάρισμα. Η Τουρκία επιδιώκει μέσα από την «Επιτροπή» ένα τουρκικό Βορρά στο διηνεκές με ένα μικρό ποσοστό μόνο ελληνοκυπριακών περιουσιών. Άρα και ένα μικρό ποσοστό ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Καιρός είναι να ξυπνήσουμε και να στείλουμε το μήνυμα ότι περιουσιακό και πληθυσμιακό ξεκαθάρισμα δεν θα περάσει στην Κύπρο ιδιαίτερα με δικές μας αφελείς ενέργειες.

  Δρ. Χρίστος Κληρίδης

 3. Αντιγόνη says:

  ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ “ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ” ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η… ΛΥΣΗ ΤΗΣ “ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ”!

  Είναι καιρός να απαντηθεί μια κι έξω το ερώτημα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ προς την Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων», ΔΙΟΤΙ ακούστηκαν πολλά, ο κόσμος μπερδεύτηκε αφάνταστα, όσοι προσέφυγαν στην Επιτροπή “για άλλα πήγαν και με ΑΛΛΑ γύρισαν ή γύρισαν άπρακτοι” και, το κυριότερο, κλονίστηκε επικίνδυνα η εμπιστοσύνη του Κυπριακού Λαού προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το ΕΔΑΔ) ΔΙΟΤΙ, με την αρχική ΤΡΥΠΑ που άνοιξε στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη (που κανένας δεν φρόντισε να κλείσει έγκαιρα) και με την τελική, ΑΝΟΜΗ απόφαση του στην υπόθεση Δημόπουλος, που επισημοποίησε αυτή την Επιτροπή, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ Δικαστές του ΕΔΑΔ πείσθηκαν να παραβιάσουν κάθε αρχή Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στην ουσία, να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να εκδικάσουν τις προσφυγές των ευρωπαίων Κυπρίων Πολιτών και να τις εκφυλίζουν μέσω της ανήκουστης αυτής διαδικασίας.

  Μετά από την προ 7 ημερών εκπομπή του ΣΙΓΜΑ “60 λεπτά”, η οποία εκτόξευσε στα ύψη την ανησυχία των Προσφύγων και όλων των ιδιοκτητών περιουσίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, υπάρχουν πλέον ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, για να μιλήσουμε στον κόσμο ξεκάθαρα.

  Στην εκπομπή, συνομιλητές του παρουσιαστή κ. Τσουρούλλη ήσαν ο κ. Τουμάζος Τσελεπής (σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας), ο κ. Λουκής Λουκαΐδης (Δικηγόρος, πρ. Βοηθός Γεν. Εισαγγελέας και πρ. Δικαστής του ΕΔΑΔ) και οι Δικηγόροι κ. Αχιλλέας Δημητριάδης και κ. Κωσταντής Καντούνας.

  Οι κύριοι Δημητριάδης και Καντούνας σπρώχνουν με πολλή σπουδή τον κόσμο “να προσφύγει στην “Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων”, με κύριο επιχείρημα ότι, εάν ΔΕΝ προσφύγουμε μέχρι τις 21/12/2011, δεν θα μπορούμε να προσφύγουμε ξανά στο ΕΔΑΔ, ότι θα χάσουμε κάθε ευκαιρία για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ, κάθε ευκαιρία για τυχόν αποκατάσταση, ανταλλαγή ή ΕΚΠΟΙΗΣΗ της περιουσίας μας (ο κ. Δημητριάδης την εκποίηση την ονόμασε “αποζημίωση”), ότι οι τίτλοι της ιδιοκτησίας μας θα αξίζουν ΜΟΝΟ ως “κάδρο στον τοίχο” και, μάλιστα, ο κ. Καντούνας (για να γίνει πιο πειστικός) είπε ευθαρσώς ότι, όσοι ΔΕΝ προσφύγουν εντός της προθεσμίας, στις 22 Δεκεμβρίου 2011… θα ΧΑΡΙΣΟΥΝ την περιουσία τους στην Τουρκία.

  Παρέλειψαν οι 2 Νομικοί να μας πουν, ότι οι πλείστες από τις 240 τόσες διευθετήσεις που έγιναν μέσω της Επιτροπής, ΔΕΝ ήσαν “αποζημίωση για τον παράνομο σφετερισμό” αλλά ΑΝΤΙΤΙΜΟ για την παράδοση του τίτλου και το ξεπούλημα της κυπριακής γης τους προς την Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους, στο οποίο (αντίτιμο) είναι ενσωματωμένη ΚΑΙ η αποζημίωση για την ούτω καλούμενη “απώλεια χρήσης”. Το δε συνολικό πακέτο ΔΕΝ υπερβαίνει το 10% της πραγματικής αξίας της περιουσίας, πλην σκόπιμων εξαιρέσεων.

  Όπως επίσης δεν μας είπαν οι 2 Νομικοί, ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ το αντικείμενο που τυχόν θα εξετάσει το ΕΔΑΔ όταν -μετά από την οδύσσεια “Τουρκική Επιτροπή και Τουρκικό Εφετείο”- ο νόμιμος ιδιοκτήτης προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ΕΔΑΔ θα δικάσει την κάθε υπόθεση εξ υπ’ αρχής (δηλαδή δικαίωμα επιστροφής, αποζημιώσεις παντός είδους κλπ), ή θα ασχοληθεί ΜΟΝΟ με το “εάν το ποσό που πρόσφερε η Επιτροπή είναι αρκετό ή όχι”; Εμείς πιστεύουμε πως το δεύτερο είναι που θα συμβεί, η δε απόφαση του ΕΔΑΔ σε εκείνο το στάδιο, λίγο ή καθόλου θα διαφέρει από την απόφαση του τουρκικού εφετείου και, στο μεταξύ, θα έχουν περάσει 15-20 χρόνια και θα έχουν καταβληθεί και κάμποσα δικηγορικά έξοδα.

  Λέμε λοιπόν προς τους κυρίους Δημητριάδη και Καντούνα, ότι από Νομικούς του δικού τους κύρους, ο Κυπριακός Λαός θα ανέμενε περισσότερη γνώση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου περί Ατομικής Ιδιοκτησίας, θα αναμέναμε έγκυρη νομική συμβουλή για το ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ η άνομη απόφαση του ΕΔΑΔ και -σίγουρα- ΔΕΝ θα αναμέναμε κινδυνολογία και ψυχολογικό εκβιασμό του Κυπριακού Λαού προς όφελος των Τούρκων…

  Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ένα από τα επιχειρήματα του κ. Δημητριάδη, ότι δηλαδή “η κυβέρνηση δημιουργεί στον κόσμο ενοχές για να μην διεκδικήσει την περιουσία του”, το είπε αυτολεξεί και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Επιτροπής, στη ζωντανή συνέντευξη που έδωσε προς τον κ. Τσουρούλλη. Για τον Αντιπρόεδρο όμως της Επιτροπής θα επανέλθουμε.

  Ο κ. Τσελεπής αντέδρασε μεν έντονα ως προς το να γίνονται αιτήσεις προς την Επιτροπή, αλλά το κύριο επιχείρημα του (ότι δηλαδή, με την επιδιωκόμενη ‘’Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία” οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα απολαύσουν περισσότερα) ΔΕΝ μπορεί να πείσει, εκτός κι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΑΠΕΣΥΡΕ τις προτάσεις του για το “Περιουσιακό” και δεν το πληροφορηθήκαμε…

  Όταν η διευθέτηση θα είναι συνεταιρισμός 2 ισοτίμων κρατών, “η οκά 400”. Είτε μέσω της Τουρκικής Επιτροπής, είτε μέσω των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ…

  Ούτε μας πείθει ο προεδρικός σύμβουλος, όταν δηλώνει ότι “η Κυβέρνηση ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΙ μπορεί τον κόσμο για το πώς να ενεργήσει”!

  Εμείς λέμε ότι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (όπως το ξεπούλημα κυπριακής γης προς την Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους) η Κυβέρνηση έχει καθήκον ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ, ακόμα και με νομοθέτημα που να ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ τη προσφυγή σ’ αυτή την Επιτροπή.

  Ο κ. Λουκαΐδης, οφείλω να πω ότι μας μπέρδεψε:

  Ενώ από τη μια, θεωρεί ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ που εγκαθίδρυσε αυτή την Επιτροπή είναι εντελώς εκτός νομικής και ηθικής τάξης, από την άλλη αποδέχεται τη διαδικασία, αλλά μόνο “για να ζητηθούν αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης” και “για να μην απολεσθεί το δικαίωμα να προσφύγουμε αργότερα στο ΕΔΑΔ”.

  Δεν θα συμμεριστούμε αυτή την προσέγγιση, καθόσον ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ μέσα από ολόκληρο το Κυπριακό Ζήτημα πως, όταν αρχίσεις να παζαρεύεις με τον κλέφτη για ένα (μικρό έστω) μέρος των απαράγραπτων δικαιωμάτων σου επί των κλοπιμαίων, θα καταλήξεις “ξυπόλυτος”.

  Όμως, επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε περισσότερα από τον κ. Λουκαΐδη αύριο το βράδυ, που η Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ θα τον έχει ως ομιλητή, με θέμα “την καταστρατήγηση των Αρχών Δικαίου από το ίδιο το ΕΔΑΔ, με την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος”.

  Πρέπει όμως να αναφερθούμε και στη σύνθεση της “Τουρκικής Επιτροπής Αποζημιώσεων”, η οποία αποτελείται από πέντε Τ/κ, ένα Γερμανό και ένα Σουηδό, αλλά από ΚΑΝΕΝΑ Τούρκο εκ Τουρκίας, που σε αυτήν υποτίθεται ότι ανήκει αυτό το ένδικο μέσο!

  Ειδικότερα, αναφερόμαστε στον Τ/κ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής (τον κ. Εκμέν), ο οποίος, στη ζωντανή συνέντευξη του και με ύφος 10 Δικαστών του Αρείου Πάγου, μας είπε ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ:

  Μας είπε πρώτα, ότι οι Ε/κ αιτητές ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΟΥΝ τις περιουσίες τους, εξ ου και για αξία λ.χ. ενός εκατομμυρίου στερλινών, ΕΜΕΙΣ (όπως είπε) προσφέρουμε 100,000 (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ και της απώλειας χρήσης) και ο αιτητής είναι ευχαριστημένος! Και η γη του -προσθέτουμε εμείς- από κυπριακή γίνεται τουρκική.

  Πρόσθεσε δε ο κ Εκμέν, ότι “μπορεί τα προσφερόμενα χρήματα να θεωρούνται λίγα, αλλά ΤΟΣΑ επιτρέπουν οι συνθήκες στο ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ”!

  Μα, η Τουρκία δεν είναι, που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αποζημιώνει; Αυτή δεν καταδικάστηκε και κλήθηκε από το ΕΔΑΔ “να δώσει τη θεραπεία από μόνη της”; Έκανε “λάθος” ο κ. Εκμέν; ΟΧΙ, οι Τούρκοι ΔΕΝ κάμνουν τέτοια λάθη…

  Στο ψευδοκράτος μας έστειλε το ΕΔΑΔ και όχι στην Τουρκία, η δε ΓΗ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, μετατρέπεται -με την υπογραφή όσων την ξεπουλούν- σε ΕΔΑΦΟΣ του μελλοντικού, συνεταιρικού και ισότιμου, τουρκικού κράτους της “Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

  Αυτό, είναι το πρώτιστο σημείο, πάνω στο οποίο θα έπρεπε η κυπριακή κυβέρνηση να πάει στο ΕΔΑΔ και να προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την απόφαση.

  Και επισφράγισε αυτό το γεγονός ο κ. Εκμέν, λέγοντας ότι “βάσει της Νομοθεσίας ΜΑΣ (δηλαδή του ψευδοκράτους) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 22 Δεκεμβρίου 2011” και ότι “η τυχόν παράταση θα εξαρτηθεί από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΜΑΣ (δηλαδή της ψευδο-κυβέρνησης)”.

  Στη δε ερώτηση του κ. Τσουρούλλη “εάν υπάρχουν υποθέσεις κράχτες”, ο κ. Εκμέν απέφυγε να απαντήσει, ΑΛΛΑ διαπιστώνοντας εμείς ότι, από τις 244 διεκπεραιωμένες υποθέσεις, στις 243 δόθηκε κατά μέσον όρο “αποζημίωση” 200 χιλιάδων στερλινών και σε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δόθηκαν 8½ εκατομμύρια στερλίνες, η απάντηση είναι ότι ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ υπάρχουν “περιπτώσεις κράχτες”. Όταν αποταθεί στην Επιτροπή ένας επώνυμος, οι Τούρκοι γίνονται χουβαρντάδες, για σκοπούς μάρκετινγκ και δελεασμού των υπολοίπων.

  Είπε πολλά ακόμα ο κ. Εκμέν, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία του με τον κ. Δημητριάδη, ότι “οι Ε/κ εκφοβίζονται για να ΜΗΝ προσφεύγουν στην Επιτροπή”. Όλα όσα είπε, καταδεικνύουν την διακαή επιδίωξη της Τουρκίας για διόγκωση του αριθμού των αιτήσεων προς την Επιτροπή.

  Εμείς πιστεύουμε ότι, όχι μόνο παράταση μετά τις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί, αλλά και οι πανταχόθεν πιέσεις (έξωθεν και έσωθεν) προς όλους μας θα αυξηθούν τη ανοχή της Κυβερνήσεως, διότι -δεν είναι μυστικό- ότι μέσω αυτής της Επιτροπής εξυπηρετούνται τέσσερις τουλάχιστο στόχοι:

  Πρώτον, η Τουρκία απο-ενοχοποιείται ως προς τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για τον σφετερισμό των περιουσιών, ξοφλώντας με πενταροδεκάρες μέσω του ψευδοκράτους.

  Δεύτερον, διευθετείται σε μεγάλο βαθμό το ΕΔΑΦΙΚΟ, μέσω νόμιμου ξεπουλήματος κυπριακής γης προς το ψευδοκράτος.

  Τρίτον, διευθετείται αντίστοιχα το ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ, διότι ο δεσμός των προσφύγων με την κατεχόμενη γη που θα ξεπουλήσουν εξαφανίζεται, άρα ΔΕΝ θα υπάρχει και επιθυμία για επιστροφή.

  Και τέταρτον, βεβαίως, καταλήγοντας κάποιος σε συμφωνία ξεπουλήματος με το ψευδοκράτος, αμέσως γίνεται και θιασώτης του “ΝΑΙ” στην επιδιωκόμενη “Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία”, διότι μόνον έτσι θα υλοποιηθεί η συμφωνία που έκαμε.

  Με λίγα λόγια, η υπόθεση αυτής της Επιτροπής πράγματι αποτελεί μια σοβαρότατη διπλωματική νίκη της Τουρκίας, η οποία όμως βασίζεται σε μια ΑΝΟΜΗ απόφαση συγκεκριμένων Δικαστών του ΕΔΑΔ.

  Στην προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απόφασης είναι, που θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση και υπάρχουν τρόποι, τόσο νομικοί όσο και πολιτικοί-διπλωματικοί. Ιδιαίτερα, εάν κινηθούμε επίσημα και τεκμηριωμένα μέσω της ΕΕ.

  Όμως, με βεβαιότητα προβλέπουμε ότι η παρούσα Κυβέρνηση ΔΕΝ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς, οι στόχοι που εξυπηρετεί η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής, υποβοηθούν ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ της “Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

  Πάνος Ιωαννίδης, Πρόεδρος Κίνησης για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο

 4. Γ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ says:

  Χάνουν το περιουσιακό δικαίωμα το Δεκέμβρη οι πρόσφυγες;
  http://www.sigmalive.com/news/local/390947
  * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η λύση του περιουσιακού θα εξευρεθεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος “και όχι στα δικαστήρια”
  * Κυβέρνηση -ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ: Ξεκάθαρα εναντίον της προσφυγής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων
  * ΔΗΣΥ: Εναντίον αλλά η πολιτική ηγεσία πρέπει να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης

  Τις περιουσίες τους κινδυνεύουν να χάσουν οι πρόσφυγες εάν δεν απευθυνθούν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη. Η λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων η οποία είναι πλεόν πλήρως αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφυγών την 21 Δεκεμβρίου.

  Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δοθεί παράταση, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν πλέον να αποταθούν σε κανένα όργανο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους.

  Κυβέρνηση και Κόμματα τοποθετούνται, εκφράζοντας τη θέση και τους προβληματισμούς τους για το επίμαχο ζήτημα.

  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στέφανου δηλώνει ότι το δικαίωμα της περιουσίας δεν εκπίπτει, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί τέτοιες προσφυγές.

  Το ΑΚΕΛ τάσσεται καθαρά εναντίον της προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων ενώ ο ΔΗΣΥ, παρόλο που στην αρχή ήταν πολέμιος της προσφυγής, καλεί σήμερα την πολιτική ηγεσία, να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης, με βάση τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί. Το ΔΗΚΟ τάσσεται επίσης εναντίον της προσφυγής, αναφέροντας ότι «ο κυπριακός λαός θα δικαιωθεί μόνο με τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού», καλώντας τους πρόσφυγες να μην απευθύνονται σε αυτή την “επιτροπή”.

  Οι Εκπρόσωποι Τύπου των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ΑΚΕΛ -ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Σταύρος Ευαγόρου, Χάρης Γεωργιάδης και Φώτης Φωτίου αντίστοιχα, μιλούν στο Sigmalive για τη θέση των Κομμάτων τους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμφωνούν ή όχι με την προσφυγή των εκτοπισθέντων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

  Τα «60 Λεπτά», έριξαν χθες φως στα νέα δεδομένα και νομικά τετελεσμένα.

  Λήγει η προθεσμία

  Από τα δεδομένα, προκύπτει ότι ο κίνδυνος να χάσουν οι πρόσφυγες τις περιουσίες τους εάν δεν προβούν σε προσφυγή μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Το Τουρκικό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι η προθεσμία προσφυγής των αιτήσεων, λήγει στις 21 Δεκεμβρίου και μόνο στην περίπτωση που δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής Ακινήτων, η «Επιτροπή» θα εξακολουθήσει να δέχεται προσφυγές.

  Σε αντίθετη περίπτωση, κανένας πρόσφυγας δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τα ενοίκια για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του από το 2003 κι εντεύθεν που άνοιξαν τα οδοφράγματα και θα μπορεί να την διεκδικήσει μόνο μετά από την λύση του Κυπριακού.
  Η επιτροπή αποζημιώσεων

  Μέχρι και το Δεκέμβριο του 2003, μήνα κατά τον οποίο η Τουρκία αποζημίωσε την Τιτίνα Λοϊζίδου με το ποσό των εξακοσίων σαράντα χιλιάδων λίρων, κανένας πρόσφυγας δεν αποζημιώθηκε για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του, ενώ η Τουρκία δεν συζητούσε καμιά ευθύνη και δεν αναλάμβανε καμιά πρωτοβουλία αποκατάστασης και θεραπείας.

  Από το 2005 και μετά, η Τουρκία επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, βγήκε στην αντεπίθεση, δημιουργώντας τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Δημιούργησε δηλαδή μια επιτροπή ακινήτων η οποία θα έδιδε ενοίκια, θα αποζημίωνε περιουσίες, ή θα μπορούσε να τις δώσει πίσω στους πραγματικούς κατόχους της ή ακόμη και να τις ανταλλάξει με τουρκοκύπριες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.

  Στη αρχή, αυτή η σύνθεση της επιτροπής δεν ικανοποίησε το ΕΔΑΔ και τη χειρίστηκε ως ψευδοκατασκέυασμα.
  Τα νέα δεδομένα

  Κομβικό νομικό σημείο στην εξέλιξη των διεκδικήσεων των περιουσιών, υπήρξε η «απόφαση Δημόπουλος».

  Σε αυτήν την απόφαση, το ΕΔΑΔ, μεταξύ άλλων αποφάσισε ότι η «επιτροπή αποζημιώσεων» δίνει μια αποτελεσματική θεραπεία και συνεπώς αναγνωρίζει τη λειτουργία της. Υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος πρόσφυγας από τούδε και στο εξής στο ΕΔΑΔ, με την προϋπόθεση ότι θα περάσει πρώτα από την Επιτροπή.
  Ο καταλληλότερος μηχανισμός για τον υπολογισμό αποζημιώσεων

  Το ΕΔΑΔ μετά και από την υπόθεση Δημόπουλος, «έχρισε» για δεύτερη φορά την «επιτροπή αποζημιώσεων» ως τον καταλληλότερο μηχανισμό για τον υπολογισμό αποζημιώσεων για την απώλεια χρήσης, αλλά έμμεσα και για την αξία των ακινήτων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ ανέφερε ότι από την στιγμή που υπάρχει η επιτροπή Αποζημιώσεων πρέπει πρώτα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να απευθύνονται σε αυτήν και αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι, τότε να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ.

  Στις 14 Οκτωβρίου του 2009, το ΕΔΑΔ ζήτησε να ενημερωθεί από το Δικαστήριο της Τουρκίας, για την προθεσμία των αιτήσεων προς την Επιτροπή. Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι η ημερομηνία λήξης της νομοθεσίας αυτής είναι στις 21 του προσεχούς Δεκέμβρη.

  Έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παραχώρηση παράτασης, εξαρτάται από την «επιτροπή αποζημιώσεων». Στην περίπτωση που δοθεί παράταση, η «επιτροπή», θα εξακολουθήσει να δέχεται προσφυγές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κανένας πρόσφυγας πλέον, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα ενοίκια για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του από το 2003 κι εντεύθεν, δηλαδή μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

  Η Κυβέρνηση Χριστόφια είναι ξεκάθαρο πως αποθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων».

  Η «επιτροπή», αποτελείται από εφτά άτομα. Δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Πέντε Τουρκοκυπρίους, ένα Γερμανό και ένα Σουηδό και οι δυο έμπειρους στα νομικά. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα που το Σίγμα, επισκέφθηκε την επιτροπή, είχε δώσει 1 εκατ. Στερλίνες, σε πρόσφυγα ως αποζημίωση.

  Η επιτροπή μέχρι σήμερα έχει δώσει 65 εκατομμύρια στερλίνες. Ο αντιπρόεδρος της “επιτροπής” όμως αποκάλυψε ότι παραμένουν 1.400 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ και αναμένεται ότι θα τους καθοδηγήσουν προς την “επιτροπή”. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στη περίπτωση προσφυγής στο ΕΔΑΔ, το ίδιο το ΕΔΑΔ στέλνει τις αιτήσεις πίσω στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

  Λουκής Λουκαίδης Βοηθός Γ. Εισαγγελέας

  O Νομικός και Βοηθός Γ. Ειγαγγελέας της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη, στην ψεσινή εκπομπή, ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει πίεση στην Τουρκία. Συνεπώς, είπε, πρέπει η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει την διεκδίκηση με νομικές θεραπείες για να πιεστεί η Τουρκία. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού για να μας αποζημιώσει το κράτος μου που αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν έχει; Η Τουρκία θέλει να αποφύγει την πίεση. Πρέπει να προσφεύγει κανείς στην επιτροπή και να διεκδικεί μόνο απώλεια χρήσεως ως μοχλό πίεσης».

  Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή είναι προϊόν της απόφασης «Δημόπουλου». «Κακή νομικώς απόφαση». Ο Β.Γ. Εισαγγελέας κάλεσε την Κυβέρνηση σε απολογία «διότι ο Νταβούτογλου μόλις βγήκε η απόφαση μίλησε για “τη μεγαλύτερη διπλωματική τους επιτυχία”. Έπαιξαν δηλαδή ρόλο πολιτικά μέσα. Αντί να βοηθήσουμε να υπάρξει μια πολιτική ώθηση για μια απόφαση σωστή στην υπόθεση Δημόπουλου, δημιουργούμε πρεσβεία στην Κούβα».

  Τουμάζος Τσελεπής- Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια
  Ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας , Τουμάζος Τσελεπής, τάσσεται κάθετα εναντίων της προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, αναφέροντας ότι η εν λόγω επιτροπή μέσα από τον λεγόμενο νόμο από τον οποίο καθοδηγείται, «θέτει διάφορους όρους. Μιλά για διζωνικότητα και δικοινωτισμό, όπως οι ίδιοι οι Τούρκοι την αντιλαμβάνονται, λέει ότι θα δίνεται θεραπεία άνευ βλάβης για τα δικαιώματα της Τ/Κ κοινότητας και ότι εκεί όπου η ιδιοκτησία έχει μεταβιβαστεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δικαιούσαι κάτι».

  Η Τουρκία, προσθέτει ο κ. Τσελεπής, θέλει να προσφύγουν οι εκτοπισθέντες στη λεγόμενη επιτροπή, «διότι θέλει να παίξει το παιχνίδι της. Θέλει να λύσει το περιουσιακό με ανταλλαγή και με ψίχουλα».

  «Το ζήτημα είναι καθαρό», σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο, ο οποίος αναφέρει ότι «Όποιοι προσφύγουν μπορεί να πάρουν κάτι. Αυτό το “κάτι” που θα πάρουν όμως, θα είναι ασήμαντο μπροστά στο τι θα έπαιρναν μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Είναι δεδομένο ότι αυτά που παίρνουν τώρα όσοι προσφεύγουν, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με την πραγματική αξία της περιουσίας τους».

  Αχιλλέας Δημητριάδης-Δικηγόρος

  Ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοιζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης τάσσεται υπέρ της προσφυγής και υποστηρίζει ότι το θέμα της προθεσμίας «καταστρέφει οποιοδήποτε δικαίωμα διεκδίκησης ενοικίων από το 74 έως το 2011. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν για δύο χρόνια υπάρχει ανοικτή μια οδός μέσα από την οποία διεκδικείς την επιστροφή σου στην περιουσία και δεν την χρησιμοποιείς-εκμεταλλεύεσαι, πιστεύω ότι θα μετρήσει εναντίον αυτών των ανθρώπων στην αποκατάσταση τους και όταν αυτός ο δρόμος κλείσει, τότε δεν θα έχουμε κανένα δρόμο ανοικτό. Η κυβέρνηση δημιουργεί στον κόσμο ενοχές για να μην διεκδικήσει την περιουσία του, με τη μόνη δικαιολογία ότι θα λυθεί το Κυπριακό».

  Τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, είπε κλείνοντας, δεν είναι πολιτικό θέμα.

  Κωνσταντής Καντούνας-Δικηγόρος

  Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωσταντής Καντούνας, υπέρμαχος της προσφυγής, ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να προσφύγει κανείς στην λεγόμενη επιτροπή και να διεκδικήσει αποζημίωση για απώλεια χρήσης και στη συνέχεια να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ για να απαιτήσει τα περαιτέρω, αναφέροντας στο ΕΔΑΔ ότι δεν έχει μείνει ικανοποιημένος. «Πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο ο κόσμος να προσφύγει. Όποιος δεν πάει, μετά το Δεκέμβρη δεν θα είναι σε θέση να πάρει κανένα πρακτικό μέτρο και θα πρέπει να περιμένει την όποια λύση, όποτε αυτή και αν έρθει», κατέληξε.

  Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε στο Sigmalive ότι η θέση του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Είχαμε συμβουλεύσει τον Κυπριακό λαό να μην προσφεύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων γιατί θα έμενε εκτεθειμένος».

  Πολιτικά κρίνοντες, είπε ο κ. Ευαγόρου, δεν είναι σε θέση ο σφετεριστής και ο καταπατητής να δώσει θεραπεία. «Είναι πολιτικά παράδοξο να αναμένουμε από τον σφετεριστή και τον καταπατητή των περιουσιών να δώσει δίκαιη θεραπεία».

  Η δίκαιη θεραπεία, υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, θα βρεθεί μέσα από τη σωστή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στο περιουσιακό μετά της περσυνή απόφαση του ΕΔΑΔ «δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι ο παράγοντας χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού»

  Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η θέση του ΔΗΣΥ συνιστούσε αποφυγή προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων «για να μην αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική μας θέση».

  Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος, «να υπενθυμίσω και τη θέση μας ότι αναλόγως των εξελίξεων και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να επανεκτιμήσει την κατάσταση πριν το ορόσημο του Δεκέμβρη του 2011», πριν τη λήξη δηλαδή της προθεσμίας.

  Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο Sigmalive με τη σειρά του ότι «είναι καλά γνωστό πως η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων συστάθηκε από την Τουρκία ως ένα πυροτέχνημα σε απάντηση των καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε βάρος της».

  Στην ουσία η «επιτροπή» αυτή δεν προσφέρει καμία ικανοποιητική θεραπεία, υποστήριξε ο κ. Φωτίου. «Μόνο κάποια ευτελή αποζημίωση. Ούτε επιστροφή ούτε αποκατάσταση των περιουσιών».

  Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι το δικαίωμα της περιουσίας είναι ατομικό αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων «και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό το δικαίωμα τίθεται σε αμφισβήτηση».

  Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρει ο Φώτης Φωτίου, καλώντας τους πρόσφυγες να μην απευθύνονται σε αυτή την ‘’επιτροπή’’ «απεμπολώντας τα δικαιώματα τους με την προσδοκία κάποιας αποζημίωσης».

  «Η θέση μας αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ο προσφυγικός κόσμος, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα δικαιωθεί μόνο με τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, που να ρυθμίζει το περιουσιακό στη βάση των δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών τους».

  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η λύση του περιουσιακού θα εξευρεθεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος “και όχι στα δικαστήρια”.

  Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «έχει μια πάρα πολύ καλά γνωστή θέση αναφορικά με την προσφυγή των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή». Η θέση αυτή, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο είναι ότι «δεν προτρέπει η Κυβέρνηση τους πρόσφυγες να προσφεύγουν σε μια λεγόμενη επιτροπή που δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο σε σχέση με το περιουσιακό».

  Συνεχίζοντας ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι «αν χάνεται ένα δικαίωμα, όπως λένε οι διάφοροι νομικοί, αυτό ενδεχομένως να είναι το δικαίωμα της προσφυγής σε μια λεγόμενη επιτροπή που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο διευθέτησης του ζητήματος του περιουσιακού». Για αυτό, είπε, επικεντρωνόμαστε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που περιλαμβάνει και την επίλυση του περιουσιακού.

 5. Πάνος Ιωαννίδης says:

  Συζήτηση στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.
  Αγαπητοί Φίλοι,

  Παρακολουθείστε σήμερα Σάββατο 2/7, στις 8:30πμ ώρα Κύπρου, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ (Πρώτο Πρόγραμμα, 97.2FM), συζήτηση εφ’ όλης της ύλης:

  “ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Επιτροπή Αποζημιώσεων”

  Για να ενημερωθεί ο κόσμος και να λήξει πλέον αυτός ο μύθος.

  Πάνος Ιωαννίδης

 6. Δάφνη Α Π says:

  «Επιτροπή»: ο Δούρειος Ίππος
  Έχουμε καταγράψει ήδη σε αρθρογραφία (τρία άρθρα κατά σειράν) σοβαρές ανακρίβειες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή γύρω από την «Επιτροπή» των κατεχομένων και την απόφαση του ΕΔΑΔ Δημόπουλος. Έκτοτε, δεν βγήκε ένας από όσους επικρίθηκαν για να στηρίξει ΔΗΜΟΣΙΑ τις απόψεις του ή να αποκαταστήσει τις πραγματικότητες, αλλά το αποφεύγουν. Ένας δημόσιος διάλογος στο θέμα θα έριχνε φως ώστε ο απλός κόσμος να αντιληφθεί τις πραγματικότητες και να κρίνει ΟΛΟΥΣ μας. Αν άλλαξαν άποψη, αν έκαναν δεύτερες σκέψεις, αν παρασύρθηκαν αν… , είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που μετρούν κάθε λέξη μας επειδή το περιουσιακό τους αφορά άμεσα και θα κρίνει εν τέλει το περιεχόμενο της όποιας λύσης.
  Το κείμενο της συγκεκριμένης εκπομπής την επόμενη μέρα παραμένει δείγμα ανευθυνότητας. Αναφερόμενο στην λειτουργία της «Επιτροπής» ως τον Δεκ 2011, υποδεικνύει ότι, αν δεν δοθεί παράταση, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους και επομένως «ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους εάν δεν προβούν σε προσφυγή μέχρι τον Δεκέμβρη, είναι κάτι παραπάνω από ορατός». Αυτό είναι το απαύγασμα όσων προβλήθηκαν στην εκπομπή σύμφωνα με τους υπεύθυνους, που δείχνει ότι ταυτίζουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία εφόσον μένουν προσκολλημένοι στην 21 Δεκ 2011 που αφορά την λειτουργία της «Επιτροπής». Αλλά, ΔΕΝ αναφέρουν ένα έστω στοιχείο από την απόφαση Δημόπουλος ή κάποια άλλη που να συνδέει το δικαίωμα ιδιοκτησίας με την λειτουργία της «Επιτροπής».
  Κι επειδή χωρίς γη και ιδιοκτησίες, το Κυπριακό θα έχει τελειώσει, επαναλαμβάνουμε τα εξής,
  (α) Το ΕΔΑΔ δεν υποχρεώνει οποιονδήποτε Ε/κ ιδιοκτήτη να πάει στην «Επιτροπή» για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του
  (β) Η σύνδεση της λειτουργίας της «Επιτροπής» με το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αυθαίρετη και παραπλανητική
  (γ) Η “Επιτροπή” ΔΕΝ είναι Δικαστήριο και δεν προνοεί όσα επιβάλλονται εντός Ε.Ε. και γι αυτό άλλωστε, η λειτουργία της αντίκειται προς την Απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση Όραμς.
  (δ) Η “Επιτροπή” ΔΕΝ πληρώνει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης στον Ε/κ επειδή ο ίδιος αυτό ζητά αλλά προσφέρει εκείνο που η ίδια θέλει (γύρω στο 10% της αξίας από το οποίο αφαιρούνται χρεώσεις και προμήθειες) και απαιτεί μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην Τουρκία.
  (ε) Η “Επιτροπή” δεν αποδέχεται δικηγόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιόν της.
  Αναφορικά με αίτηση για έκδοση Βρετανού αρχιμαφία και σφετεριστή Ε/κ περιουσιών στην Κλεπίνη της επαρχίας Κερύνειας, σημειώνεται (29.6.2011 – «Φιλελεύθερος»), ότι οι δικές μας «αρμόδιες αρχές …βρίσκονται σε διαβουλεύσεις ώστε να αποφασιστεί ποιο είναι το συμφέρον για την Δημοκρατία να πράξει, νοουμένου ότι υπάρχει και η πολιτική πτυχή του θέματος αφού βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για λύση του Κυπριακού». Η ίδια λογική προβλήθηκε μετά την απόφαση του ΔΕΚ για τους Όραμς στο αίτημα για κατεδάφιση της παράνομης κατοικίας που έκτισαν στην Λάπηθο. Τελικά, η λογική εκείνη επικράτησε και οι «αρμόδιες αρχές» τόνιζαν ότι «το Κυπριακό δεν θα λυθεί στα Δικαστήρια αλλά ως πολιτικό πρόβλημα θα λυθεί συνολικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Το ίδιο λεχτικό προβλήθηκε τις προάλλες από τον Βρεττανό Υφυπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο και προβάλλεται επίσης συχνά από τον εκάστοτε κατοχικό εκπρόσωπο. Ενώ όλοι λένε το ίδιο πράγμα, δεν συμφωνούν επειδή καθένας δίνει άλλο περιεχόμενο. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και οι δικαστικές αποφάσεις εμποδίζουν την διζωνικότητα αλά τούρκα. Αυτό το εμπόδιο επιχειρεί να λύσει η «Επιτροπή». Η «Επιτροπή» εισχωρεί σαν δούρειος ίππος για άλωση της γης μας και επιβολή της διζωνικότητας αλά τούρκα, καθώς εμείς … προβληματιζόμαστε πώς να την χειριστούμε.
  Κώστας Μαυρίδης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 7. Fanoulla Argyrou says:

  «Ανατολίτικο παζάρι» είναι η ψευτοεπιτροπή και τίποτα άλλο για ξεπούλημα

  Δυστυχώς ο κ. Κουφουδάκης σε πολλές περιπτώσεις πιάστηκε να έχει σοβαρές ελλείψεις γνώσεων όσον αφορά σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, παρόλη την εντύπωση περι του αντιθέτου, και όσες από αυτές εντοπίσαμε του απαντήσαμε για να υπάρχει on the record διόρθωση/απάντηση.
  Φαίνεται ότι και αυτή είναι μια τέτοια περίπτωση. Έγκριτοι νομικοί που ασχολούνται λεπτομερώς και καθημερινά με αυτά τα θέματα έχουν μελετήσει λέξη προς λέξη το αντικείμενο και αποφάσεις και ενημερώνουν στην Κύπρο το κοινό με διαλέξεις, συνέδρια, άρθρα, αναλύσεις, τα οποία προφανώς αγνοεί ή δεν θέλει να λαμβάνει υπόψη ο κ. Κουφουδάκης.
  Ο κ. Κουφουδάκης θέτει το ερώτημα γράφτηκε στο άρθρο πιο πάνω, κατά πόσον η επιτροπή λειτούργησε έως τώρα βάσει των όρων εντολής, δεδομένου ότι σε καμία των περιπτώσεων που προσέφυγαν … δεν κατέστη δυνατή η ικανοποίηση για επιστροφή και αποκατάσταση. Μα οι όροι εντολής που έδωσε το ΕΔΑΔ είναι για θεραπεία για απώλεια χρήσης και ΟΧΙ για ικανοποίηση επιστροφής και αποκατάστασης! Η δε ψευτοεπιτροπή, προσέθεσε και αυθαίρετα δικούς της όρους με αποτέλεσμα να καταντά ξεπούλημα οποιαδήποτε αίτηση προς αυτή, εφόσον «διευθετείται» έναντι κάποιου ποσού η παράδοση της περιουσίας και των τίτλων ιδιοκτησίας στους Τούρκους! Άρα και πάλιν ο κ. Κουφουδάκης θέτει το λανθασμένο ερώτημα 1.

  Ο κ. Κουφουδάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι με το κάνει ένας αίτηση στην ψευτοεπιτροπή και ακόμα αν δεν ικανοποιηθεί να επανέρχεται με νέα προσφυγή στο ΕΔΑΔ συμβάλει στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και εκεί είναι η μεγάλη σημασία της πολιτικής απόφασης που πήρε το ΕΔΑΔ που εξευτέλισε το θεσμό του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν δικαστές του έσκυψαν το κεφάλι και δέχθηκαν υποδείξεις από πολιτικούς να εκδώσουν μια πολιτική απόφαση παραβιάζοντας προηγούμενες δικές τους αποφάσεις και θεσμούς.
  Ακόμα χειρότερα, ο κ. Κουφουδάκης δεν αντιλαμβάνεται ούτε αναφέρεται στο πλέον σημαντικό σημείο που πηγάζει με την επιτήδεια και πολιτική αυτή απόφαση του ΕΔΑΔ, εκείνο της ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα με τους δικαστές του Ανωτάτου της Βρετανίας όταν το Εφετείο στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον ΄Οραμς, που εκδόθηκε από τον Lord Justice Pill στις 19 Ιανουαρίου 2010, όχι μόνο δεν δέχθηκε την ενυπόγραφη παρέμβαση του Φόρειν ΄Οφις προς αυτόν υπογραμμένη επιστολή από την υφυπουργό τότε Βαρώνη Κίννοκ καλώντας τον να βγάλει ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση προς όφελος της Τουρκίας, αλλά εκνευρισμένος ο άνθρωπος τους κατάγγειλε δημόσια στην απόφασή του με τα πλέον καυτά λόγια.

  Προς πληροφόρηση του κ. Κουφουδάκη, και όλων όσων εκεί κάτω στην Αυστραλία δεν ακούν τις καθημερινές συζητήσεις στην Κύπρο για το θέμα, και τις αναλύσεις των νομικών που παλεύουν με το θέμα, παραθέτω (1) τη νομική θέση του προέδρου της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο κ. Πάνου Ιωαννίδη (και νομικού) που κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2011, ο οποίος αύριο (Σάββατο) το πρωί ώρα 8.30 πρωινή θα μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα καλεσμένος του Πρώτου Προγράμματος του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, και 2) την συνέντευξη της επίσης νομικού κας Ελένης Μελεάγρου.

  Επομένως ο κ. Κουφουδάκης καλά κάνει να περιοριστεί κάπως στα αυξημένα αισθητά ανα χώρας της υφηλίου ταξίδια του για “ενημερώσεις” για το Κυπριακό, και αφιερώσει χρόνο να μελετήσει καλύτερα τα θέματα με τα οποία θέλει να ασχολείται λαμβάνοντας υπόψη και τους …ιθαγενείς εκεί κάτω στην Κύπρο μας.

  “Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ΚΥΡΙΑΡΧΗ επί ολοκλήρου του εδάφους της Κύπρου και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ανήκει σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον Κυπριακό Λαό.
  ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ τις κατεχόμενες περιουσίες μας μέσω της παράνομης “Τουρκικής Επιτροπής Αποζημιώσεων”, ΜΑΖΙ με τη δική μας περιουσία ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ και το κομμάτι της κυριαρχίας που αναλογεί πάνω στο δικό μας κομμάτι κατεχόμενης γης.
  ΔΗΛΑΔΗ παραβιάζουμε το δικαίωμα που ΟΛΟΙ έχουμε πάνω σε κάθε σπιθαμή εδάφους του κυρίαρχου κυπριακού κράτους.
  ΑΥΤΗ η παραβίαση αποτελεί ΑΔΙΚΗΜΑ, που ο κάθε συναλλασσόμενος με την Τουρκία διαπράττει κατά παντός άλλου νομίμου Κυπρίου.
  ΣΥΝΕΠΩΣ, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο και να ζητήσει ΑΚΥΡΩΣΗ της “αγοραπωλησίας” και ΤΙΜΩΡΙΑ των συμβαλλομένων.
  Η “Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων” ΕΙΝΑΙ μια δόλια παγίδα, ΕΙΝΑΙ μια ακόμα αποκρουστική πολεμική ενέργεια της Τουρκίας κατά της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.
  ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ σε κανένα ντόπιο ή ξένο να μας παρασύρει…
  ΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
  Κίνηση για
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  Πάνος Ιωαννίδης
  Πρόεδρος

  Κύπρος, 17 Ιουνίου 2011″ http://www.freedomjustice.com.cy

  Παραθέτω περαιτέρω προς ενημέρωση όλων και σε συμπλήρωση των προηγούμενων 6 σχολίων πιο πάνω το κείμενο που ακολουθεί με την συνέντευξη της νομικού κας Ελένης Μελεάγρου και την οδύσσεια της όταν έκανε αίτηση στην ψευτοεπιτροπή.με αποτέλεσμα να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης και να τα διηγηθεί για ενημέρωση όλων.

  Το ξεσκέπασμα της τουρκικής «Επιτροπής Αποζημιώσεων”
  Της Φανούλας Αργυρού (Δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Ελευθερία στο Λονδίνο)
  • Αποδελτιώθηκε στον «Εμπροσθοφύλακα» στις 01 Νοεμβρίου 2009

  Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Η Ε/κ νομικός Ελένη Μελεάγρου, αφού πρώτα πέρασε από χίλια μύρια κύματα με κοροϊδίες και εμπαιγμό και καθυστερήσεις από την ψευδοεπιτροπή των κατεχομένων, τώρα είναι σε θέση να την ξεσκεπάσει. Η λεγόμενη «Επιτροπή» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τουρκικός μηχανισμός ανατολίτικου παζαριού για την αποσυμφόρηση των πιέσεων κατά της Τουρκίας όσον αφορά το ζήτημα των περιουσίων με την αποδοχή εξευτελιστικών αποζημιώσεων από τους Ε/κ. Χαρακτηριστικά, η Ψευδοεπιτροπή συζητά με τους Ε/κ ιδιοκτήτες χωρίς να αναγνωρίζει την ιδιοκτησία τους και αποκλείοντας εκ των προτέρων την επιλογή της επιστροφής.

  ‘Πολίτης’
  «Γροθιά στην “επιτροπή”: Ελληνοκύπρια γνώρισε από πρώτο χέρι την κοροϊδία και προσέφυγε στο ΕΔΑΔ»
  23 Αυγούστου 2009
  Βαγγέλης Βασιλείου
  Η Ελένη Μελεάγρου αποδεικνύεται ίσως το καταλληλότερο άτομο να μιλήσει για την “επιτροπή αποζημιώσεων” που συστάθηκε στα κατεχόμενα. Νομικός η ίδια με ειδίκευση στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπήκε στη διαδικασία να δοκιμάσει τον μηχανισμό που πλασάρει η Τουρκία στο Στρασβούργο ως ικανοποιητικό ένδικο μέσο για θέματα περιουσιών. Χωρίς περιστροφές, μετά από μια περιπέτεια τριών σχεδόν χρόνων, εξηγεί ότι αυτός ο υποτυπώδης… νομικός μηχανισμός δεν προσφέρει ικανοποιητική θεραπεία και στην ουσία αποτελεί μια “μαύρη τρύπα” για την πλειοψηφία των Ε/Κ που αποτείνονται σε αυτή.
  Εδώ και λίγους μήνες κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις πλασματικές και παραπλανητικές προσπάθειες της Τουρκίας για συμμόρφωσή της προς τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ. Από τα όσα μας εξιστορεί και εξηγεί στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η “επιτροπή” αποτελεί απλώς ένα τέχνασμα. Και είναι να απορεί κανείς πώς σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο ο μηχανισμός αυτός να τυγχάνει σοβαρής εξέτασης (μέσω της διαδικασίας των οκτώ πιλοτικών ε/κ προσφυγών) στο Στρασβούργο με τα όποια περιθώρια αυτή η κατάσταση αφήνει ανοικτά για νομιμοποίηση ή αναβάθμισή του.
  Πότε αποταθήκατε στην “επιτροπή αποζημιώσεων”;
  Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι αποτάθηκα στην “επιτροπή”, γνωρίζοντας ότι το ΕΔΑΔ βλέπει αυτό το μηχανισμό και το “νόμο” που τον διέπει ως προσπάθεια της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ίδιου του Δικαστηρίου. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ” και νιώθω ότι απέναντί μου έχω την Τουρκία. Επειδή είμαι δικηγόρος με ειδίκευση στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΕΔΑΔ, παρακολουθούσα την κατάσταση από κοντά. Μόλις συστάθηκε η “επιτροπή” από την υποτελή στην Τουρκία “ΤΔΒΚ”, υπέβαλα αίτηση για να δω και να διαπιστώσω αν όντως μιλάμε για ένα ικανοποιητικό μηχανισμό που λειτουργεί βάσει των πρωτοκόλλων της Σύμβασης. Καταχώρισα λοιπόν αίτηση το Νοέμβριο του 2006, εκπροσωπώντας παράλληλα τη μητέρα μου, τον αδερφό και την αδερφή μου. Με εξουσιοδότησαν να τους εκπροσωπήσω. Αυτή την εξουσιοδότηση αποδέχθηκε αρχικά η “επιτροπή”, αλλά αργότερα για λόγους καθυστέρησης την αμφισβήτησε, καθ’ υπόδειξη εκπροσώπου της “ΤΔΒΚ”, για να σκληρύνει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Από τότε έδωσα το παρών μου σε τρεις συνεδριάσεις της “επιτροπής”. Θα έλεγα ακροάσεις, αλλά η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι ακρόαση. Μεταξύ άλλων αδυναμιών, απλώς να αναφέρω ότι οι συνεδριάσεις είναι στην τουρκική γλώσσα. Υπάρχουν μεταφραστές αλλά όχι επίσημοι και με ειδίκευση σε νομικούς όρους. Υπέβαλα λοιπόν τρεις αιτήσεις οι οποίες αφορούν 18 τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν σπίτι και οικόπεδο στην Κερύνεια, πορτοκαλεώνες στη Ζώδια, οικόπεδο με σπίτι στη Μόρφου, οικόπεδο στο Καπούτι, γη στα Λιβερά και στο Μπέλλαπαϊς.
  Αποκατάσταση γιοκ
  Τι ακριβώς ζητήσατε στις αιτήσεις σας;
  Για όλη την ακίνητη περιουσία ζήτησα επιστροφή και αποκατάσταση. Επιπρόσθετα ζήτησα αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης όπως ακριβώς δικαιούμαι βάσει της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά το αστείο του πράγματος είναι ότι η επιστροφή δεν είναι επιλογή για την “επιτροπή”. Για να καταλάβετε τι ακριβώς γίνεται στην “επιτροπή”, ο εκπρόσωπος της “γενικής εισαγγελίας”, που παρακολουθεί και ουσιαστικά ορίζει τις συνεδρίες, συζητούσε μαζί μου για αποζημιώσεις, λέγοντάς μου παράλληλα ότι οι ακίνητες αυτές περιουσίες δεν μου ανήκουν. Πράγμα πρωτάκουστο για μηχανισμό συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς μπορεί να μου προτείνουν αποζημιώσεις για κάτι το οποίο θεωρούν ότι δεν είναι δικό μου; Και βέβαια οι αποζημιώσεις που μου πρότειναν στην αρχή ήταν εξευτελιστικές. Μηδαμινές, θα έλεγα, μπροστά στην αξία των ακινήτων. Εγώ λοιπόν αρνήθηκα να συζητήσω αποζημιώσεις, επιμένοντας στο θέμα της επιστροφής. Ζητούσα παράλληλα να μου αιτιολογήσουν γραπτώς τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαν να μου επιστρέψουν τις περιουσίες. Να μου το αιτιολογήσουν βάσει του διεθνούς δικαίου.
  Όταν είδατε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, τι κάνατε;
  Διόρισα ως δικηγόρο μου τον Χακκί Αλπαγκούτ. Αρχικά εκπροσωπούσα μόνη μου τον εαυτό μου αλλά όταν είδα τις πρακτικές καθυστέρησης που ακολουθούσαν, με προσχήματα τους “νόμους” και τους “κανονισμούς” της “ΤΔΒΚ”, ζήτησα τη συνδρομή του κ. Αλπαγκούτ ο οποίος τυγχάνει να είναι φίλος μου. Έπρεπε να βρω κάποιον που θα τους κυνηγά συνεχώς, επειδή η έδρα εργασίας και διαμονής μου είναι το Λονδίνο. Επιπρόσθετα χρειαζόμουν κάποιον που να μιλά και να αντιλαμβάνεται την τουρκική γλώσσα. Μα το διανοείστε ότι κάποιοι άνθρωποι υπέγραψαν φιλικούς διακανονισμούς χωρίς καν να καταλαβαίνουν 100% αυτά που τους έλεγαν; Πόση πρέπει να ήταν η ανάγκη ή η αγανάκτησή τους, για να πράξουν κάτι τέτοιο; Και αυτές τις περιπτώσεις η Τουρκία τις παρουσιάζει ως ενισχυτικά επιχειρήματα της λειτουργίας της “επιτροπής”.
  Θέατρο του παραλόγου
  Τι ακριβώς αναμένατε, όταν αποταθήκατε στην “επιτροπή”;
  Αυτό που ανέμενα ήταν ότι το αίτημά μου για επιστροφή και αποκατάσταση θα λαμβανόταν υπόψη, εφόσον η Τουρκία λέει ότι προσπαθεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Αλλά από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι η επιστροφή δεν είναι σοβαρή επιλογή για την “επιτροπή”. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της “ΤΔΒΚ” που συμμετείχε σε κάθε συνεδρίαση. Και η “επιτροπή” βέβαια ακολουθούσε κατά γράμμα τα λεγόμενά του. Θεωρώ επίσης ότι αναγκάστηκαν να κρατήσουν κάπως τα προσχήματα ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες, επειδή τους πίεζα στο θέμα της επιστροφής και δεν τους άφηνα να ξεγλιστρήσουν. Κάποιοι Ε/Κ μόλις είδαν τι γίνεται απλώς δεν ξαναπήγαν. Εγκατέλειψαν τις αιτήσεις τους. Για να ανακεφαλαιώσω. Το 2006 καταχώρισα τις αιτήσεις, αλλά για αρκετούς μήνες δεν συνέβη τίποτα. Τους ενόχλησα πολλές φορές ζητώντας εξηγήσεις και ως αποτέλεσμα μού ζήτησαν να υποβάλω ακόμα μια αίτηση ούτως ώστε να έχω απάντηση από τον εκπρόσωπο της “ΤΔΒΚ” αναφορικά με την υπόθεσή μου. Απάντηση που είχε καθυστερήσει ήδη τότε τέσσερις ολόκληρους μήνες. Τον Αύγουστο τελικά του 2007 ήρθε η απάντηση, αφού και πάλι χρειάστηκε να πάω προσωπικά στην “επιτροπή” ζητώντας εξηγήσεις. Σε συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2007, ο εκπρόσωπος του “γενικού εισαγγελέα” ζήτησε επιπρόσθετα έγγραφα και αποδεικτικά τίτλων ιδιοκτησίας. Ανταποκρίθηκα, για να λάβω την απάντηση ότι καμία από τις ακίνητες περιουσίες δεν μπορούσαν να μας επιστραφούν και πως η απώλεια χρήσης ήταν μέρος της εξευτελιστικής αποζημίωσης που μας πρότειναν. Διαμαρτυρήθηκα κυρίως για το θέμα της επιστροφής και μου είπαν ότι κάποιες από τις περιουσίες είχαν δοθεί σε άλλους, ενώ άλλα τεμάχια είχαν ενταχθεί σε δασική και στρατιωτική ζώνη. Εύλογα απέρριψα την αποζημίωση που μου πρότειναν και για πολλούς μήνες δεν έγινε τίποτα. Τον Γενάρη του 2008 επανήλθα με επιστολή μου, ζητώντας από την “επιτροπή” να προχωρήσει σε εκδίκαση απόφασης και να μου δικαιολογήσει τους λόγους μη επιστροφής των περιουσιών. Η επιστολή αυτή αγνοήθηκε πλήρως.
  Τι άλλες ενέργειες κάνατε;
  Ήρθα σε επαφή με τον Κρούγκερ που είναι ένα από τα δύο ξένα μέλη της “επιτροπής”. Τον συνάντησα αρκετές φορές στην Κύπρο και το Λονδίνο. Επικοινώνησα μαζί του και με ηλεκτρονικά μηνύματα. Απλώς μου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η “επιτροπή” θα επίλυε την υπόθεση. Μου ξεκαθάρισε επίσης ότι η “επιτροπή” δεν συστάθηκε για να εντοπίζει παραβιάσεις, αλλά για να προτείνει αποζημιώσεις ή ανταλλαγές περιουσιών. Μια άλλη συνεδρίαση που ορίσθηκε για τον Απρίλη του 2008 τελικά αναβλήθηκε, γιατί δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο εκπρόσωπος του “τμήματος” στέγασης. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της “εισαγγελίας” μού υποσχέθηκε να δώσει γραπτή απάντηση, αλλά δεν το έπραξε. Για ένα χρόνο με λίγα λόγια ακολουθούσαν τακτικές καθυστέρησης. Και πάλι όμως εγώ τους ενόχλησα. Ορίσθηκαν και έγιναν τρεις συνεδρίες (Νοέμβριο 2008 και Ιανουάριο και Μάιο 2009). Και σε αυτές τις συνεδριάσεις είχαμε μια απ’ τα ίδια. Χωρίς μεταφραστή έλεγαν διάφορα πράγματα στην τουρκική. Για να καταλάβετε ούτε οι δυο ξένοι της “επιτροπής” δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν τα άλλα μέλη με τους εκπροσώπους της “ΤΔΒΚ”.
  Θέατρο του παραλόγου…
  Τα όσα έλεγαν οι εκπρόσωποι της “ΤΔΒΚ” περί μη δυνατότητας επιστροφής δεν τύχαιναν αμφισβήτησης από την “επιτροπή”. Μετά βρήκαν άλλο κόλπο… μου ζήτησαν να προσκομίσω άλλα έγγραφα για να δείξω την κυριότητα ιδιοκτησίας, καθώς είχε ακολουθήσει μεταβίβαση-κληρονομιά των περιουσιών. Τόσο καιρό δηλαδή συζητούσαμε χωρίς να αναγνωρίζουν τα πρώτα έγγραφα που προσκόμισα. Η όλη κατάσταση μού θύμισε την “Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων”. Δεν υπήρχε δυνατότητα ανταλλαγής λογικής επιχειρηματολογίας, παρά μόνο προφάσεις για να μου υποδειχθεί ότι δεν επιστρέφονται οι περιουσίες. Προσκόμισα λοιπόν και τα νέα έγγραφα, για να μου φέρουν κι αυτοί έγγραφα της “ΤΔΒΚ” βάσει των οποίων τεμάχια είχαν δοθεί σε άλλα άτομα και κάποια τεμάχια ενέπιπταν σε δασική και στρατιωτική ζώνη.
  Πρόβατα επί σφαγή

  Ποιο λοιπόν το συμπέρασμά σας από την περιπέτειά σας αυτή;
  Πρώτα από όλα ότι ο περιβόητος “νόμος” της “επιτροπής” δεν φέρνει κάτι καινούργιο. Παλαιότεροι “νόμοι” του ψευδοκράτους υπερισχύουν της “επιτροπής” και προπάντων το άρθρο 159 του “συντάγματος”, βάσει του οποίου οι ε/κ περιουσίες θεωρούνται ως εγκαταλειφθείσες και υπεισέρχονται στην “ΤΔΒΚ” να τις διανείμει όπως αυτή κρίνει. Αυτό λοιπόν το άρθρο παραμένει το “Ευαγγέλιο”. Όλες οι ενέργειες της “επιτροπής” ξεκινούν και καταλήγουν εκεί. Κάθε παρέκκλιση από το “Ευαγγέλιο” του 159 είναι σχεδόν απίθανη. Και εγώ είδα στην πράξη πλέον όσα ακούγαμε στη θεωρία τόσο καιρό για το 159 κι άλλους “νόμους”. Επίσης οι αποζημιώσεις που προτείνονται είναι εκτός πραγματικότητας. Μιλούν για αξία του 1974 και σε κάποιες περιπτώσεις λένε ότι συμπεριλαμβάνουν υποτυπωδώς και απώλεια χρήσης. Μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο. Σε αυτό το στάδιο μού είπαν ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα βγάλουν απόφαση. Εγώ όμως προσέφυγα ήδη, τον Μάιο, στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας. Έδωσα όλα τα στοιχεία σε ένα μη κυβερνητικό οργανισμό, ονόματι AIRE, και προσφύγαμε στο Στρασβούργο. Είδα αρκετά στην “επιτροπή” και απηύδησα. Δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι οι Ε/Κ θα αντιμετωπισθούν δίκαια και λογικά σε αυτό το μηχανισμό. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να προσπαθεί να παραπλανήσει το ΕΔΑΔ. Συζητούν αιτήσεις Ε/Κ για ακίνητες περιουσίες τις οποίες στην ουσία δεν αναγνωρίζουν ότι τους ανήκουν. Τι πιο παράλογο. Και το “πουλάνε” όλο αυτό ως ειλικρινή προσπάθεια συμμόρφωσης. Είναι επίσης κρίμα που η Κυπριακή Δημοκρατία άργησε να αντιληφθεί τα δεδομένα.
  Κατά τις επισκέψεις σας στα γραφεία της “επιτροπής” είδατε άλλους Ε/Κ; Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε;
  Σε μια περίπτωση είδα ένα ζευγάρι Ε/Κ που φαίνονταν “χαμένοι” και αναστατωμένοι. Συνοδεύονταν από Τ/Κ δικηγόρο προφανώς για σκοπούς διαπραγμάτευσης. Και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Η “επιτροπή” λειτουργεί ως ένα είδος ανατολίτικου παζαριού. Παζάρι που γίνεται με άνισους όρους, νοουμένου ότι ξεκινάς από τους αριθμούς που η “ΤΔΒΚ” παρουσιάζει και όχι από την πραγματική αξία. Σε κάνα δυο περιπτώσεις, ο εκπρόσωπος της “εισαγγελίας” μού είπε ότι ήταν πρόθυμος να αυξήσει το προτεινόμενο ποσό αποζημίωσης κατά 10%, με την προϋπόθεση ότι θα έδινα το πράσινο φως για συμφωνία. Και η “επιτροπή” με παρότρυνε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα δε μου έλεγαν ότι ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν μαζί μου. Από την εμπειρία μου και τα όσα έχω ακούσει, είμαι βέβαιη πλέον ότι οι Ε/Κ που πάνε στην “επιτροπή” δεν έχουν παρά να περιμένουν εξευτελιστικές αποζημιώσεις. Εκτός βέβαια κι αν είναι εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έγινε με τις υποθέσεις Τύμβιου και Αλεξάνδρου που βρίσκονταν ήδη στο ΕΔΑΔ. Για τις υπόλοιπες όμως αιτήσεις, η διαδικασία είναι απλώς ένα παζάρι που γίνεται σε μια άγνωστη σε εμάς γλώσσα και χωρίς πιθανότητες επιστροφής των περιουσιών. Κι εγώ έχω φτάσει εδώ που έχω φτάσει, γιατί ακριβώς έχω νομική κατάρτιση και γνωρίζω τη βάση λειτουργίας του ΕΔΑΔ. Δεν θέλω να σκέφτομαι με τι καταστάσεις ήρθαν αντιμέτωποι άλλοι Ε/Κ που είτε δεν έχουν κάποια βασική εκπαίδευση, είναι ηλικιωμένοι και ίσως πιέζονται από χρέη.
  Αστείο η “επιτροπή”

  * “Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα τ/κ μέλη της “επιτροπής” δεν έχουν νομική κατάρτιση, με εξαίρεση έναν Τ/Κ ο οποίος λέει ότι σπούδασε νομική αλλά δεν ασκεί το επάγγελμα. Χωρίς λοιπόν νομική κατάρτιση, κρέμονται κυριολεκτικά από τα όσα θα πει ο εκπρόσωπος της ‘εισαγγελίας’”.
  * “Συνάδελφοι του Τ/Κ δικηγόρου που με εκπροσωπεί πολλές φορές τον “πειράζουν” που παρακολουθεί διεργασίες της “επιτροπής”, αφού τα μέλη της δεν είναι ούτε δικηγόροι αλλά ούτε και δικαστές. Αντιμετωπίζουν την όλη διεργασία ως αστείο”.
  * “Επιπρόσθετα, όσες φορές τα δυο ξένα μέλη της προσπαθούν να επέμβουν, δεν λαμβάνονται υπόψη. Για να καταλάβετε τι ακριβώς γίνεται, οι δυο ξένοι που μετέχουν στην “επιτροπή” δεν έχουν ιδέα για τους “νόμους” της “ΤΔΒΚ” και πολλές φορές η πρόεδρος της “επιτροπής”, Σουμέρ Ερκμέν, τους εξήγησε -στην παρουσία μου- το σύστημα της “ΤΔΒΚ” για τις ε/κ περιουσίες. Δηλαδή η παρουσία των ξένων είναι διακοσμητική”.
  * Το κυριότερο όμως στοιχείο που δείχνει την αδυναμία της “επιτροπής” ως μηχανισμού είναι η άρνηση της επιστροφής. Σε διάφορες περιστάσεις, όταν επέμενα για επιστροφή της περιουσίας μου, η Σουμέρ Ερκμέν γυρνούσε και μου έλεγε: “Μα δεν καταλαβαίνετε ότι αυτές οι περιουσίες δεν μπορούν να επιστραφούν όπως μας εξηγεί η γενική εισαγγελία;””. * “Για μένα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ‘επιτροπή’ στήθηκε για να λύει αιτήσεις μόνο με τη μέθοδο των αποζημιώσεων. Να αποδέχεται ως φιλικούς διακανονισμούς μόνο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Ε/Κ δέχονται τις προσφερόμενες αποζημιώσεις και να απορρίπτει τις υπόλοιπες. Μερικές φορές δε, Ε/Κ φεύγουν από μόνοι τους απηυδισμένοι από τη γελοία αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν”.

  Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/1918

 8. Ντίνος Τουμάζος says:

  Παρακολουθώντας την πορεία του καθηγητή Κουφουδάκη από το 1976 μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι μάλλον ευγνωμοσύνη θα έπρεπε τουλάχιστον να του οφείλουμε ως Κύπριοι για τους αγώνες του, τις άοκνες και αφιλοκερδείς προσπάθειες που καταβάλλει, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο, όσον αφορά τα δίκαιά μας.
  Ούτε το κύρος και η επάρκειά του στον επιστημονικό τομέα είναι δυνατόν να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ο καθένας ασφαλώς έχει κάθε δικαίωμα να συμφωνεί ή να διαφωνεί γενικώς ή με επιμέρους απόψεις του κ. Κουφουδάκη, αλλά με το ερώτημα που έθεσε και περιέλαβα στο άρθρο μου, καταδεικνύει και τονίζει την (εκ των αποτελεσμάτων) αναποτελεσματικότητα της ψευδοεπιτροπής ακριβώς ως ισχυρό επιχείρημα για την κατάργησή της, όπως εξάλλου κατήγγειλε και η κ. Μελεάγρου, η οποία έθεσε θέμα μη αποτελεσματικού ένδικου (με εισαγωγικά ή χωρίς) μέσου.

  Ας παραμείνουμε λοιπόν στον στόχο μας και ας αναζητήσουμε όλα εκείνα που θα μας καταστήσουν ικανούς να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα που μας στερούν οι κατακτητές μας: αυτοί είναι ο εχθρός!

  Ντίνος Τουμάζος

 9. Fanoulla Argyrou says:

  Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του κύρους του καθηγητή Κουφουδάκη στον επιστημονικό του τομέα, όμως, κάποιες ελλείψεις γνώσεων όσο αφορά ορισμένα θέματα του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορούμε να μην τις αναφέρουμε, και αυτό έγινε στο παρελθόν, γι΄αυτό αναφέρθηκε. Και κανένας δεν είναι αλάνθαστος όπως και πολλοί είναι οι άνθρωποι που για 37 τουλάχιστον χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, προσφέρουν αφιλοκερδώς για το Κυπριακό, και σε αντίξοες μάλιστα συνθήκες, πολλοί πέθαναν εν τω μεταξύ δίχως να τους γνωρίζει κανένας, άλλοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ο καθένας στο δικό του πόστο…
  ΄Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, την ψευτοεπιτροπή στα κατεχόμενα, δεν πρέπει τώρα εμείς να αναλάβουμε να αποδείξουμε την «αναποτελεσματικότητα» της αλλά να καταγγείλουμε τους συγκεκριμένους δικαστές του ΕΔΑΔ που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δέχθηκαν πιέσεις για μια εξ΄ολοκλήρου πολιτική απόφαση προς όφελος της Τουρκίας. Γράφτηκαν αυτά και επικρίθηκαν οι δικαστές τότε. Γιατί τα πυρά ΔΕΝ στρέφονται κατά των δικαστών που ενέδωσαν σε πολιτικές πιέσεις παραβιάζοντας και ρεζιλεύοντας το ΕΔΑΔ το ίδιο και το θεσμό του και στρέφεται η μπάλα πάνω σε μας να αποδείξουμε την αναποτελεσματιότητα της ψευδοεπιτροπής;
  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το πρωί στην ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου προγράμματος του ΡΙΚ (όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό) 8.30 ώρα πρωινή 2.7.2011 της Έλενας Χαραλάμπους, ο φιλοξενούμενος δικηγόρος Γιώργος Χριστοδούλου είπε ότι από 2006 μέχρι 1/7/2011 υποβλήθηκαν στην παράνομη επιτροπή 1398 αιτήσεις. Από αυτές, 70 αποσύρθηκαν από τους αιτητές, 180 ξεπούλησαν και 5-6 ΘΑ αποκατασταθεί η περιουσία τους μετά από τη “λύση ΔΔΟ”. Οι υπόλοιπες δεν εξετάστηκαν ακόμα.

  Οι Τούρκοι διατείνονται ότι “υποβλήθηκαν χιλιάδες αιτήσεις και… δεν προφτάνουν”!

  Είναι πασίγνωστο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα επίλυσης του Κυπριακού είναι το περιουσιακό. Είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας μας. Μόλις πρόσφατα 15.6.2011 ο υφυπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Λόρδων λόρδος Χάουελ, επιβεβαίωσε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του Κυπριακού είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας οι οποίοι ΑΝΗΚΟΥΝ στους ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ είπε. Οι Τούρκοι εκείνο που επιδιώκουν με την επιτροπή αυτή είναι να εξαγοράζουν ΚΟΤΣΙΑΝΙΑ από τους Ελληνοκύπριους και εξ αντικειμένου μέρους της ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσει η Τουρκία με την έγκριση των νομίμων ιδιοκτητών τίτλους ιδιοκτησίας για να νομιμοποιήσει την τουρκική της παρουσία στη κατεχόμενη Κύπρο. Και εδώ είναι η ευθύνη των δικαστών στην υπόθεση Δημόπουλος και η ευθύνη όλων εκείνων που τρέχουν να ξεπουλήσουν.

  Επομένως, αντί να χάνουμε χρόνο όπως μας θέλουν οι Τούρκοι και σύμμαχοί τους θα έπρεπε τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και όλοι όσοι ενδιαφέρονται, να στρέψουν τα βέλη τους προς το ΕΔΑΔ για την απαράδεκτη απόφασή του και την ακύρωσή της.
  Έχουμε μία από τις πλέον δυναμικές αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου της 19ης Ιανουαρίου 2010 στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον ΄Οραμς. Γιατί αυτή η απόφαση δεν αναφέρεται από κανένα σε ομιλίες, γιατί το τόσο σημαντικό περιεχόμενο της δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης και αντι αυτού ασχολούμαστε τώρα με το να αποδείξουμε εμείς, τι; Την μη αποτελεσματικότητα της ψευδοεπιτροπής που στήθηκε με ξεκάθαρο σκοπό για να εξαγοράσει ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ στα κατεχόμενα!

  Παραθέτω την πιο κάτω ανάλυση του κ. Λουκή Λουκαίδη πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ που δημοσίευσα τον Μάιο 2011.

  Νομική ανάλυση από τον κ. Λουκή Λουκαίδη της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλου

  Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο διεθνούς κύρους περιοδικό και ιστοσελίδα που ασχολείται με το Διεθνές Δίκαιο, το Leiden Journal of International Law, μια μακροσκελής και λεπτομερής νομική ανάλυση της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Δημόπουλου, από τον πρώην δικαστή του ιδίου δικαστηρίου και πρώην βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Λουκή Λουκαίδη.

  http://journals.cambridge.org/repo_A82d2q6k

  Η ανάλυση, στα πλαίσια των σημερινών νομικών εξελίξεων, φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο με ερωτηματικό: «Είναι το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμα δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με Αρχές, μετά την υπόθεση Δημόπουλου;», και είναι η πρώτη διεθνής νομική κριτική της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλου μέσω ενός έγκυρου διεθνούς κύρους νομικού περιοδικού.
  Ξεκινώντας την κριτική του ο συγγραφέας αναφέρει ότι στις 10 Μαίου 2001, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε στην υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις νομικές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο από το1974. Το δικαστήριο βρήκε την Τουρκία υπεύθυνη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Το ίδιο δικαστήριο την 1 Μαρτίου 2010 αποφάσισε να υποστηρίξει την ψευτοεπιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ως ένα ένδικο μέσο που πρέπει να δοκιμαστεί από τους παραπονούμενους.

  Το άρθρο του κ. Λ. Λουκαίδη, εξετάζει την απόφαση του ΕΔΑΔ να δεχθεί στην υπόθεση Δημόπουλου και άλλων επτά την 1 Μαρτίου 2010, να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της επιτροπής αυτής που ανήκει στην Τουρκία στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της Κύπρου, σε σχέση με τους ενάγοντες εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.
  Αυτή είναι η πρώτη φορά, γράφει το άρθρο που το Δικαστήριο εξέτασε την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας που προσφέρει η κατοχική χώρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η ίδια χώρα στην περιοχή που ιδρύθηκε η ψευτοεπιτροπή. Η ανάλυση του κ. Λουκαίδη διαφωνεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ της 1ης Μαρτίου 2010 και τονίζει ρητώς ότι η απόφαση ήταν νομικά λανθασμένη και τεκμηριώνει με νομικά επιχειρήματα την θέση αυτή. Καταθέτει ότι το ΕΔΑΔ αγνόησε γεγονότα και παρερμήνευσε προηγούμενες αποφάσεις.
  Και παραθέτει ο κ. Λουκάιδης τη θέση του ως συγγραφέας του άρθρου ότι η απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλου έχει τρομερές και αρνητικές συνέπειες στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σοβαρές επιπτώσεις στα θύματα επιθετικότητας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα η απόφαση αυτή έχει υποβαθμίσει σοβαρά την αποστολή του Δικαστηρίου όπως αυτή καθορίστηκε από την σύμβαση ίδρυσής του.

  ΄Ολοι οι δικαστές του ΕΔΑΔ έχουν ήδη λάβει αντίγραφο της ανάλυσης του κ. Λ. Λουκαίδη από τον ίδιο.
  Μπορείτε να βρείτε το άρθρο του κ. Λ. Λουκαίδη στον σύνδεσμο http://journals.cambridge.org/repo_A82d2q6k

  Leiden Journal of International Law volume 24, issue 02, pp. 435-465 7 days ago. This Journal has a very high reputation and circulates all over the world. You can learn more about it from the internet by simply putting the name of the Journal. You may add the words “on line” in order to know more about the last issue which contains Mr. L. Loucaides’ Article. This is the first international legal criticism of the Demopoulos judgment through a serious international legal periodical.

  Φανούλα Αργυρού
  Ερευνήτρια/συγγραφέας
  Λονδίνο
  12.5.2011

Κυριακή, 03 Ιούλιος 2011 11:06
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Περισσότερα...
Ο συντάκτης μας Κλεόπας Στυλιανού συνομιλεί με τον κοινοτάρχη Κορμακίτη, Ηλία Παπά και τους Ιωσήφ Σκορδή και Αντώνη Σκούλλο.

Οι Τούρκοι βάζουν χέρι σε περιουσία της εκκλησίας
Θέλουν να δώσουν τη γη σε σφετεριστή για να κτίσει κτηνοτροφική μονάδα.

Οι κατοχικές «Αρχές», με δόλιο και θρασύ τρόπο, προσπαθούν ν’ αρπάξουν την περιουσία της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου, στον κατεχόμενο Κορμακίτη και ν’ ανεγείρουν κτηνοτροφική μονάδα.

Οι κάτοικοι του χωριού μοιάζουν με ενεργό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μετά από αυτήν την απόφαση των Τούρκων εισβολέων. Και προειδοποιούν ότι, εάν μέχρι το Σάββατο οι Τούρκοι δεν υποχωρήσουν από τα σχέδιά τους, θα πάρουν τα οχήματά τους και θα εγκατασταθούν στο χώρο εργασιών σε μια προσπάθεια ν’ αναχαιτίσουν τα σχέδια των Αττίλων. Βρεθήκαμε χθες ανάμεσα στους αγανακτισμένους κατοίκους του Κορμακίτη και μιλήσαμε μαζί τους. Οι βάρβαροι Αττίλες, ωστόσο, δεν μας επέτρεψαν να επισκεφθούμε το χώρο όπου προωθούν τα δόλιά τους σχέδια

Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2011 16:32
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Περισσότερα...

| Εκτύπωση | 01/07/2011 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Δεν σας δίνουμε τα Βαρώσια χωρίς λύση, τόνισε μετά τις συνομιλίες
Ο Τ/κ διαπραγματευτής υποστήριξε εκ νέου ότι στη Γενεύη πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα. Τις τελευταίες πινελιές πριν από τη συνάντηση θα βάλουν το Σάββατο οι δύο σύμβουλοι.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν βρίσκεται στις σκέψεις της τουρκικής πλευράς, υπογράμμισε ο Ντερβίς Έρογλου, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η οποία ήταν και η τελευταία πριν από την τριμερή της 7ης Ιουλίου. Ο Έρογλου δήλωσε ότι «τα Βαρώσια είναι μέρος της συνολικής λύσης και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αυτά τα θέματα». Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι θα γίνει κάτι τις επόμενες ημέρες που να ανατρέπει τα πιο πάνω, διαψεύδοντας, έτσι, πληροφορίες του τ/κ Τύπου, που έκαναν λόγο για «έκπληξη», η οποία θα ανακοινωθεί από πλευράς Ερντογάν.

Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2011 13:12
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Περισσότερα...

| Εκτύπωση | 28/06/2011 |

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί και η συντεχνιακή πλατφόρμα προσανατολίζονται να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ για το θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Σταρ». Επίσης, το δρόμο του ΕΔΑΔ φέρεται να παίρνει και το θέμα συλλήψεων που σχετίζονται με το παράνομο πανεπιστήμιο της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το γεγονός πως ο λεγόμενος αστυνομικός διευθυντής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ερντάλ Εμανετσί, είναι καταζητούμενος από την Ιντερπόλ.

Τρίτη, 28 Ιούνιος 2011 13:05
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Περισσότερα...
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ / ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
ΕΥΧΕΣ
H ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ
ΚΟΜΜΑΤΑ
MAΘΗΤΙΚΑ
Μ.Μ.Ε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ο,ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ!
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ / ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ
ΧΩΡΕΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ 2013