Φώτης Παπαφώτης

ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ | ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ | ΑΡΘΡΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ | ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
A+ R A-

Με την πολύ υψηλή ανεργία των νέων, και κυρίως των πτυχιούχων, η Κύπρος βαδίζει τον αντίθετο δρόμο από εκείνον της κοινωνίας της γνώσης.

Ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος.


Εδώ και αρκετό καιρό τα νέα είναι επίμονα και ανησυχητικά. Η Κύπρος καταλαμβάνει μιαν από τις υψηλές θέσεις στην ανεργία των νέων μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρώπης .Σχεδόν ένας στους τέσσερις Κυπρίους νέους, ηλικίας κάτω των 24 ετών, είναι άνεργος. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων γυναικών και των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Από τους τελευταίους, ένας στους τρεις είναι άνεργος. Αυτά τα στοιχεία συμβαδίζουν με τα γενικότερα στοιχεία για την ανεργία στην Κύπρο, η οποία εμφανίζεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τα αίτια αυτής της αρνητικής κατάστασης, οι έρευνες για την ανεργία των νέων δείχνουν ότι οι αιτίες της είναι πολλές: Μία πρώτη αιτία συνδέεται με την ελλιπή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις. Οι τελευταίες επενδύουν όλο και λιγότερο στην Κύπρο. Πολλές επιχειρήσεις, αντίθετα, μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους και επενδύουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο είναι πολύ μικρή. Από τις μικρότερες στην Ευρώπη.

Η δεύτερη πηγή ανεργίας των νέων είναι η αδυναμία πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας. Στις διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, υπογραμμίζεται η ανυπαρξία εργασιακής εμπειρίας, ως βασικής αιτίας που οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν νέους. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, επαγγελματικής ειδίκευσης κ.λπ. δεν εμφανίζονται να έχουν την αποτελεσματικότητα και να εφοδιάζουν τους νέους με προσόντα που απαιτούν οι επιχειρήσεις.

Κατά τρίτο λόγο, η ανεργία των νέων τροφοδοτείται από την πολύ υψηλότερη ανεργία των πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε σύγκριση με τους αποφοίτους της βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο οφείλεται, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, στην απορροφητικότητα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, στην αναντιστοιχία των ειδικεύσεων και προσόντων των πτυχιούχων με αυτά που ζητά η αγορά εργασίας. Τα προγράμματα των περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνεχίζουν να είναι προσκολλημένα στη δεκαετία του '70.

Ποια μέτρα μπορούν όμως να ληφθούν για να περιοριστεί το φαινόμενο; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξάλειψη αυτής της ευρωπαϊκής πρωτιάς της χώρας μας απαιτεί συνδυασμένες πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις, τους νέους και το κράτος. Το βάρος πέφτει κυρίως στο τελευταίο. Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας πρέπει να ενισχυθούν, να αναβαθμισθούν και να υποστηριχθούν με ισχυρά κίνητρα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η ριζική μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η χρηστική γνώση και τα "εργαλειακά" μαθήματα επιβάλλεται να αναβαθμιστούν στις συνειδήσεις των νέων και στην παρεχόμενη εκπαίδευσή τους. Η αναλυτική και θεωρητική γνώση οφείλει να μετατοπιστεί προς τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα, εάν θέλουμε τους νέους μας συμμέτοχους και όχι αποκλεισμένους από τον κόσμο της εργασίας.

Επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού μας συστήματος, με στόχο την αγορά εργασίας. Η μακρόχρονη ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός καταπολεμώνται ήδη από την παιδική, προσχολική και σχολική περίοδο, και όχι όταν εμφανιστούν.
Ποικίλες και σοβαρές είναι όμως και οι συνέπειες των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων στην Κύπρο. Επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους, τη συμπεριφορά τους, τις σχέσεις με τους άλλους, συμβάλλουν ακόμη και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας κ.λπ.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού, του ΔΗΣΥ

Επιπλέον Πληροφορίες

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άριστος Αριστείδου
  • ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15-12-2010
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ / ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
ΕΥΧΕΣ
H ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ
ΚΟΜΜΑΤΑ
MAΘΗΤΙΚΑ
Μ.Μ.Ε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ο,ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ!
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ / ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ
ΧΩΡΕΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ 2013